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LDEQ ANSWERS TO PROPOSERS QUESTIONS 
RFP No.  2012-05-3501 

“Analytical and Consulting Services – 
Seafood Safety Response Related - DOSS” 

 
LDEQ’s answers to the following questions are intended to provide information to 
potential proposers questions to RFP No. 2012-05-3501. 
 
Questions and answers that may potentially result in the disclosure of information from 
proposals of competing bidders will not be published. 
 
 
Question 1:  (Our Laboratory) has recently invested in the LC/MS-MS instrumentation 
capable of performing the analysis for DOSS, but the certification process is 
quite lengthy.  With the allotted time there is no way to have LELAP certification in place 
by the RFP due date of 6/22/2012.   We propose that if we can have the LELAP 
certification in place before the contract commencement date, can we be allowed to bid 
on the DOSS contract?  Allowing this provision will result in significant savings to the 
State of Louisiana by creating a truly competitive bid process.   
 

LDEQ’s answer:  For other analytical services RFP’s, the Department has allowed 
“applied for LELAP accreditation” and “intent to apply for accreditation upon notice of 
award.”  For the DOSS RFP, these options are not appropriate for various reasons, 
including but not limited to, the following: DOSS is a highly specialized analysis 
request that is usually analyzed independently of other analytes, making it very likely 
that the method and technology do not currently exist on a laboratory’s current 
scope of accreditation.   As opposed to the scenario of adding an analyte to an 
existing accredited method, which is a comparably less complex process, 
accreditation for DOSS testing where a new analyte, method, and technology are 
evaluated requires a more in-depth review and assessment by LELAP, and the best 
interest of the State is met by means of full accreditation of the laboratory at the time 
of the proposal deadline.  

 
Depending on status of accreditation and lab location, an on-site assessment may 
be necessary to grant accreditation.  The timing of the on-site assessment depends 
on the availability of Department and contracted laboratory assessors.  The 
Department cannot risk a lapse in these services waiting on the accreditation.  
 
This RFP only allows for current LELAP accreditation due to the nature of the 
specialized analysis requested.  The current contract for this service expires 
10/31/12 and risking a lapse in services is unacceptable, as the State would be 
unable to meet its responsibility of assuring the public that Louisiana seafood is safe 
for consumption. 
 
The term of the contract is for twelve (12) months, at which time the Department has 
the option to issue another RFP for this service in order to open competition to newly 
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accredited laboratories, or may elect to extend the awarded contract per RFP Part I, 
Administrative Information, Section 1.2, Contract Term and Compensation, as well 
as RFP Appendix C, Sample Contract, Article 2, Contract Term. 

 
 

Question 2:   Are there any special considerations for keeping this work and these 
funds in the Gulf Coast Region, communities and states that were and are still impacted 
by the BP oil spill?    
 

LDEQ’s answer:  The RFP includes no special considerations with regard to the 
physical location of the awarded company. In accordance with RFP Part IV, 
Proposal Evaluation and Selection, Section 4.1, Evaluation Process: “The 
responsible and qualified proposer with the highest rated proposal will be 
recommended for tentative selection.” The Department is responsible for complying 
with R.S. 39:1496.B which requires open competition for consulting services 
contracts which have a total maximum amount of compensation of fifty thousand 
dollars or more. 

 
 
Question 3:  Are the “Evaluation Units” referenced in the pricing schedule equivalent to 
sample quantities? 
 

LDEQ’s answer:  RFP Attachment 2, Schedule of Prices does not have evaluation 
units. RFP Part IV, Proposal Evaluation and Selection, Section 4.3, Price Evaluation 
Calculation is where evaluation units are located. As indicated in RFP Part IV, 
Section 4.3, the calculation, including evaluation units, is for evaluation purposes 
only. The evaluation units in Section 4.3, Table 3 represent theoretical sample 
quantities for the purpose of proposal evaluation only. Refer also to RFP Attachment 
1, Statement of Work, Section 4.0, Project Schedule for approximate quantities 
based on project plans at the time of RFP issuance. 

 
 
Question 4:  Section 2.4 indicates that the lab will require accreditation with LDEQ for 
all methods and analytes associated with the RFPs. Since these are non-routine 
methods, is it known that LDEQ will provide accreditation for these methods/analytes?  
 

LDEQ’s answer:  Yes.  LELAP does provide accreditation for this method/analyte.  
This method/analyte is included in the current version (4.0.4) of the online LELAP 
application.  If a previous version was downloaded, within the application, go to 
Utilities>Update all Methods/Analytes and the latest additions will become 
available.  If omissions are found, there is also a mechanism within the application 
to request accreditation for additional methods/analytes. Full DOSS accreditation by 
LELAP is required by proposal deadline date. 

 


